WANDELEN

Aman Jiwa (30 min)
Vanaf Villa Kawan rechts af Jalan Kebo Iwa. Na ongeveer 1
1, 5 km rechts af Jalan Aman Jiwa.
Door lopen tot aan het strand via strand weer terug naar huis.
 
Alila  ( 90 min)
Langs Villa Kawan via Ciputra ingang naar het strand. Op het strand rechts af naar het noorden. In de droge tijd ( april tot november) kun je dan zonder problemen langs het strand naar Alila Resort lopen (je ziet vanzelf de villa’s). Bj Alila kopje, koffie, lunch of waar je maar zin in hebt.
Heb je geen zin om terug te lopen, vraag je bij de receptie of ze een taxi voor je bellen.
 
Tanah Lot  (enkele reis 90 min, retour 3 uur)
Langs Villa Kawan via Ciputra ingang naar het strand. Op het strand links af naar het zuiden.
In de droge tijd (april tot november) kun je zonder problemen langs het strand lopen tot je niet verder kunt.  Ietsje daarvoor kun je bij een surfschooltje (er staan hier een aantal warongs waar je wat kunt drinken en eten) het land in. Na het eerste grote huis aan je rechterhand loopt een landweg de sawa’s in. Volg deze weg en vraag aan de mensen in het veld de weg naar Tanah Lot (Dari Tanah Lot?)
Bij Tanah Lot moet je entree betalen en eerst even door de hele toeristische kermis heen voor je bij de tempel komt. Loop links omhoog  daar zijn een paar terrasjes waar je fijn kunt zitten en mooi uitzicht hebt. Natuurlijk kun je hier ook wat eten en drinken.
Heb je genoeg gewandeld, neem dan een taxi  of ojek (achter op de brommer) terug naar huis.
Heb je nog energie over dan kun je  via landweggetjes terug.
Verlaat Tanah Lot zoals je binnen bent gekomen. Neem het eerste bruggetje aan je linkerhand , stijl omhoog de sawa’s in eind van het weggetje rechts af. Je blijft alsmaar dit pad volgen tot je bij een geasfalteerde weg komt (als het ware links af). Volg deze weg. Op de T-splitsing naar links. Dan kom je vanzelf weer bij het surfschooltje en kom je via het strand weer terug naar Kawan.
 
Ubud
Bel met Ketut (081338413073) en maak een afspraak voor een fantastische wandeling in de omgeving van Ubud (Ketut woont in de buurt van Ubud)
In Ubud zijn bij Tourist Information ook wandelroutes in de omgeving te krijgen. En er ligt een goede kaart in het dressoir.

 

FIETSEN

Pejaten
Vanaf Villa Kawan rechts af Jalan Kebo Iwa, tweede weg links af en blijf alsmaar de weg volgen. Eerst kom je in Langudu, waar Jana woont. Verder naar Pangkung Tibah. Bij de warung op de hoek links af, blijf de weg volgen door Pangkung Tibah. Na Pankung Tibah kom je in Pejaten een prachtig dorp waar aardewerk (dakpannen) maar ook  borden, kopjes, vazen en nog veel meer wordt gemaakt. In het dorp staan bordjes die verwijzen naar ateliers waar de mensen zitten te werken.  Vraag of je een kijkje mag nemen en natuurlijk is het fijn als je ook wat koopt.
Pejaten is een vrij groot dorp waar het leuk fietsen is.  
Wil je weer terug naar huis vraag aan de mensen ‘ dari Pangkung Tibah’.
Wil je nog verder, kijk op de kaart of probeer het gewoon. Verdwalen doe je nooit.
 
Richting Alila, door de sawa’s
Vanaf Villa Kawan rechts af Jalan Kebo Iwa. Eerste weg links langs de manege (Caz Villa). Daarna tweede weg links. Let op! Stijl naar beneden.
Over de brug naar links. Op de T splitsing in Sudimara naar rechts.  Blijf de weg volgen tot je een bord naar links ziet dat naar Alila Villa resorts wijst. Blijf deze weg volgen. Blijven volgen  (je kunt ook niet veel anders) de vuistregel is, hou de sawa’s aan je linkerhand.  De weg buigt naar links en blijven volgen. In het dorp waar de doorgaande weg naar rechts gaat, blijf je recht door gaan eigenlijk de sawa’s in. Je komt via een smal zandpadje uiteindelijk op een mooi betonnen  fietspad. Blijven volgen en nu is de vuistregel: richting zee. Als het goed is, kom je uit bij Hotel Waka Gangga, waar je iets kunt eten of drinken.
Via Yeh Ganga ga je weer terug naar Batu Tampih Kawan.
 
Tanah Lot
Vanaf Villa Kawan rechts af Jalan Kebo Iwa en blijf alsmaar de weg volgen. Einde weg links af en naar Pangkung Tibah. Tweede weg rechts. Na ongeveer 2 km bij Supermarkt Lennon en T splitsing  (doorgaande weg gaat naar links) rechts af.  Weg volgen en eerste weg rechts (langs Villa Ayo). Bij T splitsing rechts af  fietspad de sawahs in. Pad blijven volgen tot aan eind hier naar links stijl naar beneden over bruggetje. Rechts weg volgen en met een slinger kom je dan op de parkeerplaats van Tanah Lot. Hier fiets stallen en te voet verder.
Via dezelfde weg weer naar huis.

 

DAGTRIPS

Neem altijd een sarong mee op je dagtrips, op veel heilige plaatsen is het dragen van een sarong verplicht.
 
1. Gunung Kawi
Gunung Kawi ligt ongeveer 25 km boven Ubud. Graftombes uit het jaar 1000
uitgehakt in de rotsen.
Deze heilige plek mag je alleen bezoeken gekleed in sarong, dus neem die mee.
Na het gebruikelijke toeristische gebeuren kom je bij de ingang waar je entree moet betalen.
Direct na de ingang is er rechts omhoog een prima restaurant.
Heerlijk zitten, prachtig uitzicht.
Bij de graftombes kom je via een lange trap naar beneden.
In veel reisgidsen wordt erg overdreven gedaan over deze trap. Gewoon rustig tempo en vooral genieten van de omgeving.  
Neem de tijd om deze unieke en schitterende plek rustig te bekijken en in je op te nemen. Even verder in de sawah is nog een tombe.
 
Na Gunung Kawi kun je nog een bezoek brengen aan Pura Tirta Empul, .
Heilige bronnen, waar je zeker een bad moet nemen ( hoe en wat,;  goed kijken wat de Balinezen doen).
Hier is ook een oud zomerhuis van Soekarno.
Na Gunung Kawi en Tirta Empul uitrusten in Ubud en eventueel diner+boodschappen.
Dat kan bijvoorbeeld in Casa Luna, maar ook in Cafe Lotus waar je tijdens het eten ook nog kunt genieten van een Legong dansvoorstelling.
In het hoogseizoen is het verstandig een dag van te voren een plaats te reserveren (vraag Ketut). Buiten het seizoen is het wel handig om er bijtijds naar toe te gaan; voor 19.00 uur.
2. Besakih of Moedertempel
Pura Besakih of Moedertempel is de grootste en meest indrukwekkende tempel van Bali. De moedertempel is het centrum van het religieuze leven op Bali en ligt aan de zuidwestelijke uitlopers van de Gunun Agung (950m)
Ketut kan je hier alles over vertellen en ook bij de tempel lopen gidsen die je uitleg kunnen geven.
Je mag ook zonder gids de tempel in. Neem wel offers mee (ter plekke te koop)
Na bezoek tempel lunchen in de bergen bij mooiste sawah's van Bali (Jatiluwih)
(Ketut weet wel wat ik bedoel)
Ook na deze trip kun je via Ubud (diner+boodschappen) terug naar huis.
 
3.Bedugul
In Bedugul ligt de Ulun Danu tempel in lake (danu) Beratan. Niet alleen de tempel is zeer de moeite waard, ook de markt in Bedugul is leuk.
Een schitterende en ook lekkere plek om te lunchen is even buiten Bedugul de Bali Handara Kosaido Golf club. Gedateerd restaurant maar prachtige omgeving.
Een paar km na de Golfclub ligt lake Buyan en lake Tamblingan. Niet alleen een plek voor een mooie wandeling (even zoeken naar de parkeerplaats en begin wandelroute aan de zuidkant van lake Buyan, Jalan Kedangsong) ook een schitterend uitzicht over de 2 meren (met verschillend waterhoogte). Voor het uitzicht op de doorgaande weg blijven tot op de berg en dan naar links (Jalan Munduk). Uitzichtpunt zie je vanzelf evenals man met vleermuis, slang en  leguaan (niet diervriendelijk!).


 
UBUD

In Ubud  kun je echt van alles doen. Een greep uit de mogelijkheden:
• Lekker rond lopen, lunchen en shoppen. Begin bij de pasar in het centrum van Ubud.
• Naar een spa, je lekker laten masseren, manicuren, pedicuren, gezichtsbehandeling enz.  Zoek via internet wat je past kwa prijs en omgeving of kijk ter plekke in Ubud. Het aanbod is enorm.
• Yoga. In de Yogabarn (en op nog veel meer plaatsen) kun je elke dag naar een inloop les. Zowel voor beginners als voor gevorderden. Zoek op internet. Ikzelf heb het zeer naar de zin in de Yoga Barn. Neem de tijd voor een heerlijke biologische lunch in de tuin.
• Kunst. Neka Museum, Agung Rai Museum, Paul Spies Museum.
• Raften. Voor kinderen goed te doen, voor jong volwassenen beetje tam. Hoe dan ook prachtige tocht en ideale manier om ook eens vanaf het water de natuur te zien.
• Monkeyforest. Je moet ervan houden maar hier kun je wandelen tussen de apen. Kan er verder weinig over vertellen want wij zijn geen fans.
• Dans. In Ubud vind je alle dansvoorstellingen die er maar zijn. Vooral de Kecak fire en trance is indrukwekkend. Zoek op internet of vraag in Ubud bij Tourist Information. Ook Ketut weet alles van dans, gamalan of rindik.
 
Mogelijke combinaties:
1. ’s morgens wandelen met Ketut in de omgeving van Ubud, lunch,  naar de spa, ’s avonds diner in Cafe Lotus en kijken naar Legong dans.
2. ’s morgens raften,, lunch,  shoppen in Ubud, diner in Casa Luna.
3. ’s morgens bezoek aan musea, lunch, ’s middags antiekwinkels in Ubud bezoeken.  Diner en naar Kecak dans.
4. Shoppen in Ubud, lunch in the Yoga Barn en daarna Yoga sessie (inloop lessen)


KUTA, SEMINYAK, LEGIAN

Kuta is misschien erg toeristisch maar als je wilt shoppen is het ook leuk. Er zijn grote shopping mals, zoals Kartika Plaza, Plaza Bali (top merken zoals Hermes, Burberry enz), Matahari in Kuta square, Bali Mall Galaria.
Op het strand koop je horloges, zonnebrillen en allerlei ander fake topmerk artikelen.
Veel rustiger maar ook duurder is het op Jalan Legian en Jalan Raya Seminyak.
Er zijn ook diverse beachclubs. Lekker luieren, lunchen, zien en gezien worden.
Onze favoriet is Potato  Head Beachclub in Seminyak/Petitenget. Een 4 persoonsligbed heb je ter beschikking als je voor totaal min 50 euro verteert. Het is er heerlijk lunchen.
Tot slot Kuta is Kuta geworden vanwege het heerlijke strand en de prachtige zonsondergangen. Tussen 5 en 7 ’s avonds is het  strand the place to be.


SNORKELEN

Voor een dagje snorkelen kun je naar Candi dasa. Dit is aan de oostkant van Bali en ongeveer 2 uur rijden van Kawan. In Candi dasa lopen vissers die dagtripjes aanbieden inclusief snorkel equipment. Je kunt met max. 4 personen per boot naar het rif waar je 1 uur kunt snorkelen daarna brengen ze je naar een heerlijk wit zand strand waar je kunt zwemmen, douchen, zonnen en eten.  Tegen een uur of 16.00 brengen ze je weer terug naar je auto.  
Snorkelen in Lembongan island en Gili eilanden is voor een meerdaagse trip. Maar wel zeer de moeite waard.

 

PAARDRIJDEN

500 m vanaf Villa Kawan ligt de manege. Vraag Jana een ritje langs het strand te bespreken.


GOLFEN

Bali heeft de mooiste golfbanen.
Op 2 uur rijden naar Bedugul ligt de Bali Handara Kosaido Golf club. Schitterend gelegen hotel en restaurant gedateerd. 18 holes $ 150,-


ZWEMMEN MET DOLFIJNEN

In Sanur is een dolfijnen reservaat. De dieren leven in kooien in zee en mogen eens in de week een eindje vrij zwemmen.
Voor ongeveer 50 euro kun je met een groepje van 6 tot 8 personen met je eigen dolfijn zwemmen. Ook krijg je een duikbril en kun je de dolfijn onder water bekijken. Prima begeleiding, prima engels, diervriendelijk en met respect. Over foto’s maken hoef je je geen zorgen te maken dat wordt met je eigen camera door begeleiders gedaan. Na afloop lekker douchen, inclusief handdoek en drankjes. Prima dagje uit. Wel zeer bijtijds reserveren op www.balidolphins.com of bellen +62 (0)3614730218.